Keep on rockin' in the free (IT) world

21.05.2025

“Keep on rockin’ in the free world” - sang Neil Young like før Berlinmuren falt i 1989. Tittelen på låta kom som en reaksjon på at en turne planlagt i Sovjetunionen for Young og bandet hans aldri skjedde. Manageren stakk rett og slett av med pengene. Det var kommentaren fra gitaristen i bandet - "We’ll have to keep on rocking in the free world” - som ga Neil Young ideen til låta.


Cloud Rocks

Cloud services har rocket i den frie verden de siste 10 årene, med de store amerikanske skyintegratorene som rockestjerner. Men kanskje må dataene våre droppe fri flyt-turneen over atlanteren nå, akkurat slik Neil Young måtte droppe sin turne til The USSR?  

Både låta og de mulige begrensningene i dataflyten er knyttet til store politiske endringer. Rockin’ in the free world ble skrevet like før Berlinmurens fall, og ble raskt assosiert med friheten som oppstod etter at jernteppet falt. Årsaken til at dataene dine kanskje ikke skal turnere over så mange landegrenser lenger ligner mer på brann i rosenes leir. Vesten - "The Free World" - er visst ikke en rosa sky for Cloud Computing lenger.

Dagen derpå

Trenden virker klar, og den minner litt om opprydding etter festen. Nesten for godt til å være sant at ved et klikk var dataene dine både trygt og alltid lett tilgjengelig lagret i “skyen”? The cloud is just someone else's computer - er en litt provoserende, men absolutt betimelig påstand som ofte ble brukt i cloudens yngre dager. Men den har fortsatt gyldighet og er en påminnelse som bør treffe godt hos både IT-sjefer og toppledere. Et eksempel på at "noen andre" har kontroll på dine data, er Microsofts nylige utestengelse av en aktor i Den internasjonale straffedomstolen.

Dataene vender hjem

Internasjonal politikk er i endring. I Europa gjør flere og flere organisasjoner en revurdering av sin digitale strategi. Bekymringer rundt datasuverenitet, regulatorisk kompleksitet og geopolitisk usikkerhet presser flere organisasjoner til å vurdere å hente “gullet hjem fra Fort Knox” – dataene er tross alt deres mest verdifulle ressurs, De bør ikke seile sin egen sky. 

Å ta tilbake kontroll over dataene er ikke bare et reaktivt trekk drevet av frykt. Det er en bevisst og strategisk dreining. Europeiske selskaper vurderer aktivt alternativer til amerikanske selskaper – ikke av nasjonalisme, men av nødvendig trygghet.

Tar kontroll

Datasuverenitet starter med infrastruktur. Ingen juridiske eller regulatoriske forordninger kan fullt ut erstatte kontrollen du får over dine egne data dersom du kontrollerer infrastrukturen. Det betyr på ingen måte at vi skal tilbake til on prem-løsninger hos enhver bedrift, eller at data kun lagres i nasjonale datasentere. Det ville være en meningsløs reise tilbake i tid! Den funksjonaliteten, skalerbarheten og ytelsen som er tilgjengelig i moderne skyløsninger ønsker ingen å gi fra seg. Men et nytt regime for governance er nødvendig.

Nye initiativer i en etablert trend

Nye intiativer og løsninger vil tilpasse seg situasjonen og imøtekomme kravene fra kundene. Det må utvikles nye standarder for å muliggjøre distribuerte, men samtidig pålitelige, data- og infrastrukturløsninger. Dette kan oppnås ved å utvikle et sett med nye spesifikasjoner, regler og retningslinjer. Samt et rammeverk for verifisering av at datasuverenitet er ivaretatt. 

Som med mange andre trender og nye teknologier svinger også pendelen litt tilbake når det gjelder bruk av hyperskalerte skyløsninger. Det har kanskje vært vanskelig å få øye på denne korreksjonen - Cloud Repatriation - midt oppe i AI-stormen. Men den nye administrasjonen i det Hvite Hus har sørget for at Cloud Repatriation ettertrykkelig har kommet på agendaen igjen i Europa.

I tillegg til ønsket om full datasuverenitet er vanlige årsaker til å starte skyrepatriering at elementer som kostnader, personvern, sikkerhet, compliance og ytelse blir vurdert til ikke å innfri krav og forventninger hos kundene. En annen årsak er å unngå leverandørlåsing. Det kan altså også ses i sammenheng med behovet som har oppstått for en exit-strategi.

Råderett

Data Spaces Business Alliance (DSBA) er et europeisk initiativ som nå trer tydeligere fram i kampen for å sikre selvråderett over europeiske digitale ressurser. Ambisjonen fra start har vært å sikre verdien av europeiske digitale ressurser og bevare reell datasuverenitet.

Utvikling av egne teknologiske løsninger og uavhengighet fra «lock-in» baserte forretningsmodeller er viktige mål. I Norge er DSBA representert med Senter for datadrevet innovasjon (SDI). 

Bak etableringen står Institutt for energiteknikk (Ife) og Smart Innovation i Halden i samarbeid med Sintef Digital, Digitaliseringsdirektoratet, universiteter og private aktører. Senteret ledes av Hermund Arntzen Dale, og deltagelse i senteret er åpen for alle.

SDI har fått nodestatus i både Gaia-X og FIWARE som utgjør to pilarer i DSBA. Samarbeid rundt utvikling av nye økosystem for deling av infrastruktur og data på trygge og gode kommersielle betingelser for alle, uten ensidig dominans, står sentralt.

Det finnes derfor muligheter for Norge og Europa til å bryte ut av den avhengigheten vi har fått til Big Tech. Med reelle, europeiske alternativer må de dominerende aktørene i større grad innrette seg mot vårt verdigrunnlag, lovgivning og demokratiske fundament. 

IKT Norge sin rapport om norsk sky

Jeg har så langt nevnt en rekke bekymringer og betenkeligheter forbundet med løsningene hos de (tre) store hyperskalererne. Det er på sin plass å ta med disse betraktningene i en digital strategi. Spesielt når man skal vurdere innføring av beredskapsløsninger og exit-strategier og gi disse en kost/nytte-vurdering.

Men at skyteknologi representerer svært gunstige løsninger for de aller fleste bedrifter og organisasjoner, både på funksjonalitet, skalerbarhet, effektivitet og kostnader, er det ingen tvil om! 

IKT Norge fikk i april utarbeidet rapporten: "Et robust digitalt Norge - En rapport om hvorfor Norge bør raskere opp i skyen". 

Rapporten begrunner hvorfor Norge må raskere opp i skyen. Altså det motsatte av Cloud Repatriation. Rapporten er viktig lesning for å få et nyansert bilde av situasjonen. Skyteknologi er bra for oss! Og vi må unngå å bli skuggeredd, eller få forestillinger om at Atlanteren - The Big Beautiful Ocean - er det nye jernteppet. 

For det er det neppe! Den form for selvskading av USA kan vi ikke tro at Trump eller Big Tech vil forårsake.

Les også:
Cybersecurity - Science Fiction eller sunn fornuft?
På tide å skru av serverne nå?